Susanne Ybert, Laboratorieassistent

Sötväppling är inte en av Susanne Yberts favoritväxter. Den ger nämligen en mycket tydlig blåbärssmak till mjölken om korna råkat äta av den.
– Den förändrar inte färgen och den är varken giftig eller försämrar mjölken på något annat sätt än smaken. Blåbärssmak är en av de saker vi letar efter när vi provsmakar helmjölken här på laboratoriet.

Susanne Ybert har arbetat på Gefleortens laboratorium i 30 år. Att provsmaka mjölk är bara en av hennes arbetsuppgifter. Provtagning och att hålla i lukt- och smakutbildningar för produktionspersonal samt chaufförerna som hämtar mjölken på gårdarna är annat som också ingår i hennes arbete.
– Provsmakningen fortsätter i varje steg genom hela processen, för att vi ska veta att allt är som det ska. Det är upp till sju-åtta personer som hinner smaka innan vi levererar de färdiga produkterna från mejeriet, berättar Susanne.
– Men hur du själv hanterar livsmedlen är minst lika viktigt. Att först storhandla och sedan lämna mejerivarorna ett par timmar i bilen medan du går runt i butiker är ingen bra idé. Vi brukar prata om kylkedjan och att den ska vara så obruten som möjligt. Samma sak i hemmet, lämna inte mjölken, filen eller annat framme på bordet eller köksbänken i onödan. Om du förvarar våra produkter kallt kan du förlänga hållbarheten med många dagar.
 
Susanne Ybert säger att jobbet visserligen är ganska rutinartat, men ändå intressant.
– Vi jobbar med naturprodukter och livsmedel som köps av väldigt många människor. En bra dag på jobbet håller sig allt inom gränsvärdena och vi kan spåra allt genom hela processen. En mindre bra dag tvingas vi stoppa produktionen och leta efter var avvikelsen finns.
– Det finns en väldigt stark lojalitet här på mejeriet. Om något trasslar måste vi lösa det direkt, eftersom vi arbetar med färska produkter. Vi går inte hem förrän problemet är löst och produktionen är igång igen.
 
Namn: Susanne Ybert
Ålder: 50 år
Familj: Man, utflugna barn, katt och hund
Gör: Laboratorieassistent
Fritid: Handarbetar, syr
Alternativt yrke: Arbeta på lab i en annan bransch