På gården

(Klicka på bilderna för att se dem större!)
På gården Nilses i Hedesunda bedrivs ekologisk mjölk- och köttproduktion av Iréne och Lennart Walleräng och deras fyra barn. Ladugården är nybyggd och togs i ”nydrift” 2009. Gården har 60 -70 kor i varm lösdrift som mjölkas av en robot. På gården finns också ungdjur, ca 70 st kvigor som ska växa upp till kor och ett 15-tal stutar (kastrerade tjurar) som går till köttproduktion. Om somrarna får djuren gå på bete. Här är kvigor och stutar som håller markerna öppna på Ön i Hedesunda.
Mjölkkorna är också ute på sommaren, de kan själv välja när de vill gå in för att mjölkas i roboten, äta eller lägga sig ner. Att ta hand om sina djur är en självklarhet för familjen. Välskötta kor mjölkar bra och kvaliteten på mjölken blir hög och jämn. Varje dag ska djuren skötas om, utfodring, mockning och mjölkning. Här blandas fodret som ska läggas ut på foderbordet. Så här ser det ut inne i ladugården, här kan korna gå fritt mellan foderbord och liggsängar. I ”sängarna” finns en tjock madrass under sågspånet, så korna kan ligga mjukt. När korna går mellan avdelningarna slussas de kor som har ”mjölknings tillstånd” fram till roboten.
För att det ska bli mjölk i juvret föder alla kor en kalv varje år. På den här gården får kalven gå med sin riktiga ”mamma” några dagar för att sedan flyttas till en amko som tar hand om flera kalvar samtidigt. Korna mjölkas vanligtvis två till tre gånger per dag. En mjölkmaskin som suger ur mjölken ur kornas fyra spenar används. Den här gården har en så kallad mjölkrobot. Så här ser roboten ut, en robot klarar av att mjölka 70 kor 3ggr/dygn, det tar ca 5 min varje gång kon kommer in. Under tiden kon mjölkas får hon lite kraftfoder. På dataskärmen kan man se allt som har hänt vid mjölkningen, hur många liter det kom ur varje spene, hur många gånger kon har varit inne, hur mycket foder kon har ätit, vilken tid kon senast var inne, mm. När mjölken kommer från kon så är den varm ca +37 grader. Den varma mjölken rinner genom rör till en stor tank som står i ett annat rum i ladugården. I tanken kyls mjölken ner till +4 grader så att den håller sig färsk.
Varannan dag kommer tankbilen för att hämta mjölken till mejeriet. Mjölken pumpas genom en slang från kyltanken i mjölkrummet till tanken på bilen. På tankbilens display syns hur mycket mjölk som har pumpats in. Föraren tar även prov på mjölken som skickas på analys för att se att den håller hög kvalitet. Bilen har separata fack för att särhålla den ekologiska mjölken. Sedan fraktas mjölken in till mejeriet. När chauffören har hämtat mjölken fortsätter han till nästa gård för att sedan åka till mejeriet och tömma mjölken i stora silos. En tankbil rymmer ungefär 19 000 liter mjölk.
Läs vidare under fliken "I mejeriet" för att se mjölkens gång i mejeriet!