(Klicka på bilderna för att se dem större!)

Oktober 2012

Vecka 40

Verkligen sjukt hur snabbt veckorna knallar på nu för tiden! Denna vecka är slut och det är dags för en ny fullspäckad vecka. Nu är hösten i alla fall här… mörker, kyla och färg glada löv på marken.

På tisdagen kom pappa och mamma äntligen hem ifrån deras semester så jag och Lollo fick en efterlängtad sovmorgon. Efter det drog vi iväg på en liten mini semester på ett par dagar ner till Uppsala till några vänner och bekanta. Kändes bra att koppla av lite grann efter en intensiv vecka. 

Torsdagen var allt igång igen. Mjölkning och de dagliga sysslorna. Hade även besök utav veterinären som gjorde månadens besök. Avhorningar av kalvar och koll av 603 som åkt på juverinflammation. Han tog prover på henne som vi senare fick veta att hon har Ecolli och Staff Auerus. Tråkig nyhet. Men hon går på penicillin och smärtstillande som gör att hon förhoppningsvis ska bli bättre till nästa vecka. 

Hade även besök denna dag ifrån Gävle praktiska skola. Lite elever och en lärare. En utav eleverna kommer till oss nästa vecka för en veckas praktik. Fredag, Lördag och Söndag var det fullt upp som vanligt med vanliga sysslor och jag började mitt projekt på att klippa alla kor och kvigor som ska kalva. Det är sammanlagt 157 djur i lösdriften så det kommer ta sin tid, men det blir snyggt sen så håller de sig mycket mycket renare. 

Veckan som kommer får vi som sagt en praktikant, besök ifrån djurhälsovården, besök utav en avkommebedömmare, lite möten och massa små fix i ladugården. Det får ni läsa om nästa vecka.
 
Vecka 41

När jag sitter och skriver det här har jag precis avslutat min lediga helg. En trevlig helg tillsammans med vänner och lite festligheter. Jag har varit ledig ifrån fredag eftermiddag fram tills måndag morgon då jag kliver på arbetet i ladugården igen med en massa nya energier. Hoppas jag i alla fall. Jag gillar inte riktigt egentligen och vara borta från korna så länge, jag har ingen kontroll om vad som händer och sker. Men tydligen ska det vara bra att komma bort ibland med.

Tisdagen bestod utav besök ifrån djurhälsovården. Vi är med i något som heter kalvpaketet. En veterinär som är specialiserad på kor och kalvar kikade förbi och gick igenom hur det ser ut bland kalvarna eftersom förra året hade vi tråkigt nog problem med diarré hos kalvarna. Nu är det mycket bättre och vi strävar efter att bli ännu bättre. Vi har fått lite tips och idéer så nu ska vi lägga om lite rutiner bland kalvarna.

Torsdagen fick vi besök utav en exteriör bedömare ifrån Växa Sverige. Hon kikade på ca 20 stycken första kalvare och bedömde dom. När hon bedömer dom kikar hon på hur kon ser ut. T.ex. juver, spenplacering, ben, rygg etc.… Efter detta kan man välja en passande tjur i framtiden när hon ska semineras. Man får en mer hållbar avelsutveckling.

Under hela veckan har vi haft en praktikant med oss som inte har någon erfarenhet alls utav kor och den verksamhet vi driver. Roligt att det finns sådana människor som verkligen vill lära sig. Hon var bara här under denna vecka.

Nu ser jag fram emot en ny vecka med nya tag och utmaningar!
 
Vecka 42

Full fart i stort sätt hela tiden, ifrån morgonen till kväll har korna besök av oss i familjen. Det är viktigt att man pysslar om och är kring djuren speciellt de kvigor som ska kalva så att de lär sig vilka vi är och att vi inte är så läskiga som det ibland verkar som dom tycker.

Vi håller på att sprider ut svem på åkrarna för fullt, lite sent pga. Att det varit så regnigt och åkrarna blivit så blöta att man bara kör sönder dom med traktorerna. Nu blir det ett litet uppehåll så körs det igång till nästa vecka igen.

Skickade in 14 stycken mastit strip prover på kor som jag paddlat och tyckt skulle behöva testas. Bla. Kor som ska läggas i sin. På det viset vet jag om det är någon som ska sintids behandlas vid sinläggning och detta görs alltid i samband med diskussion med veterinären vi har. Sintids behandling är som en som en liten past spruta med pencillin pasta i som man för upp i kons spenar och trycker sedan in pastan. Där ligger pencillinet och verkar i ett par månader innan kalvning. På så sätt kan man behandla kor som har högt celltal eller tex. Staff auerus. Fick svar på dessa prover och det visade att det var 3 kor till som fått staff auerus (SA) . Och nu har vi bestämt oss att de kor som har SA som ej är dräktiga kommer gå på slakt och de kor som har SA som är dräktiga ska sinas ner och sintids behandlas , detta för att minska smittorisken. De hela slutade med att 11 kor kommer skickas på slakt nästa vecka. Tråkigt men sånt som måste göras för att flera kor inte ska bli smittade.

Hade även skickat in ett prov på 654 som kalvade in som innan sinläggningen var SA smittad. Hon sintids behandlades och svaret som jag fick tillbaka visade på att hon är frisk! Kändes som en lättnad! Tänk att lite mer omtanke och behandling kan göra resultat. Skönt!

Annars flyter allt på. Vi har kommit på en lösning för att sinlägga korna i alla fall eftersom vi använder hela lösdriften till mjölkande och de som är på tillvänjingsfodring innan kalvning. Vi kör upp korna till vårat andra ställe i våran gamla ladugård där vi hade köttdjur förut. Där får dom stå uppbundet i max en vecka tills dom är sinlagda och sen får dom gå ut på lösdrift. Till våren kommer vi bygga ett sinko stall strax intill våran ladugård. Detta funkar riktigt bra!

I början av november kommer vi åka ner till Uppsala/stockholm för att kolla på mjölkande kor som är till salu. Vi behöver flera mjölkande kor nu, speciellt när så pass många skickats på slakt. Nästa vecka står provmjölkning och dräktighetsundersökningar på schemat!

Förresten, kommer ni ihåg tvillingarna som kom till världens för ca 2 månader sedan? Nr 45 och 46 på bilden är dom! Titta så stora dom blivit
 
Vecka 43

11 stycken kor fick åka iväg på slakt denna vecka. Varför kanske ni undrar? Just för bakterien/smittan dessa kor hade i juvren. Staff Auerus som jag berättat om förut. Eftersom den är så smittsam så kan vi inte riskera att resterande friska kor blir smittade. Har 2 stycken kor kvar med denna smitta som fortfarande mjölkar. Dom ska vi sina ner och behandla med ett preparat man sprutar upp i spenarna. Typ som en pasta på tub som man för upp och den lagras där tills den dagen man mjölkar henne för första gången efter hon kalvat.

Idag körde vi iväg 5 kor som ska läggas i sin. Vi har löst det över vintern genom att vi tar upp dom till våran gamla ladugård. Där vi haft köttdjur förut. Där står dom uppbundna i 3-7 dagar beroende på hur det går att sina ner dom. Är allt okej så får dom kila ut i lösdriften tillsammans med tjuren och kvigorna och övriga sinkor. Det får bli våran lösning i vinter innan vi får ordning på sinko stallet nere vid gården där vi har de mjölkande korna.

Vilken nostalgi tripp att komma upp till den gamla ladugården! I denna ladugård stod vi hela sommaren förra året när korna som vi köpt började kalva lite tidigare än vi trott och då hade vi inte mjölkgropen eller lösdriften riktigt klar. Vi mjölkade sammanlagt till slut 14 kor med EN maskin! Det tog 3 timmar! Tungarbetad ladugård dessutom. Man mockade ner i rännan, skottade ut all skit i skottkärra, rallade in ensilage med skottkärra till alla dessa kor, Krångligt att ta sig fram med mjölkmaskinen som är på hjul... Så många gånger man bröt ihop och så många gånger man slitit för dessa kor! Hur orkade man?

Kan passa på att skriva om 326 som kalvade i veckan. En SRB, 4:e kalvare som åkte på en liten sväng med kalvningsförlamning men med lite pyssel och kalcium så reste hon sig och började äta och hanka sig fram. Nu är hon pigg som attan! Men till saken... hon fick en tjurkalv med lite sämre benställning. Som att "fotlederna" är för korta/krokiga. Vi hade en sådan kalv förut när vi hade dikor. Fast den kalven hade bara på ena benet, då lindade vi med vetflex lindor och till slut rätade benet ut sig. Vi har gjort precis samma sak med denna tjurkalv, som förresten heter Sven. Nu hoppas vi att han kan räta ut sina framben här framöver annars kommer han få somna in. Man ska inte ge upp!!!
 
Har skickat iväg en massa foderprover med på årets skörd av ensilage. Det är viktigt att analysera fodret så man vet vad och hur mycket kraftfoder korna ska ha för att få en sådan jämn balans som möjligt.
 
Vecka 44

November månad är vi i nu. Sjukt vad tiden springer iväg. Inte många veckor kvar till jul, sen nyår och därefter påbörjar vi ännu ett nytt år! Måndagen vaknade jag upp till snö! Blev helt chokad, men mysigt var det. Dock försvann det ett par dagar efteråt. Det tråkiga är att snön ställde till det massor med jordbruket.

Denna vecka har foderrådgivaren varit på besök. Vi gick igenom statistik på året som gått och haft lite verksamhetsplanering gällande foder till korna. Statistiken såg helt okej ut för att vara ett nystartat företag inom mjölkproduktionen. Så jag är mer än nöjd! Dock finns det en hel del att sträva efter och arbeta för att förbättra siffrorna i statistiken.

Har tagit fram en fyrkantig genomskinlig vas där alla spermados rören får ställas. Då ser man alla fina färger igenom glaset!

648 som hade Staff auerus i en spene innan hon sinades och sintidsbehandlades har vi fått provsvaren på. Hon är inte frisk. Tråkigt nog. Så det finns inte så mycket att göra åt. Hon kommer få gå på slakt för att hindra att resterande korna smittas.

Vi har haft service av mjölkanläggningen. Då byter vi slangar, spengummin och packningar. Dock var det fel spengummin så vi har fått skickat iväg dessa för att få tillbaka den rätta sorten. Man gör service för att se s allt funkar och för att gummin inte ska spricka och kunna ta till sig bakterier i sprickorna, Sånt här är jätte vikitgt att hålla efter med!

677 fläkte sig under söndagen, bredvid mjölkgropen fick vi in henne innan hon tappade balansen o for omkull. Vi fick upp henne på lastpall och använde en lastpall lyftare som vi lyfte henne med. Efter massa olika försök i tre timmar fick vi äntligen in henne i sjukbox. Pallade upp henne så hon inte ska ligga på sidan, fläkband är på så att benen inte kan åka åt varsitt håll och fläka sig ännu mera. Massa spån i boxen samt mat och vatten. Nu hoppas vi innerligt att hon kommer upp på benen och repar sig! Tråkigt nog är detta en utav våra bättre kor med. Bara att hålla tummarna för henne.

En utav de bästa grejorna som hänt under veckan är att vi ligger under 100 i tank celltal! Vilket är riktigt bra! Har slitat och strävat efter detta i mer än ett år och nu har vi lyckats!