(Klicka på bilderna för att se dem större!)
Mars

V 9 & 10

Hej alla! Nu är det dags för en rapportering om läget igen känner jag. Ni får 2 veckors inlägg nu eftersom det inte blev något i förra veckan.

Vi börjar med första veckan. Hade mjölkat, kört iväg sinkor , kört sinkor på tillvänjning , möblerat om kvigor samt kört kvigor som är avvanda. Tyckte allt gått riktigt bra o var nöjd som bara den!

Hem för att göra mat , men precis då ringer mobilen. Det var mamma som sa att 1029 troligen fläkt sig i skrapgången o kom inte upp. Ner tillbaka till ladugården. Lägga stroppar omkring henne, ge henne smärtstillande o på med fläkband. In med lilla maskinen o lyfta upp henne. Hon ställde sig inte på benen. Körde in henne på en djupströbädd med massa halm, foder o vatten. Hon var helt slut. Så vi får se om hon kommer upp ikväll med lyft hjälp.

Har haft nog med fläkta kor. I och för sig kanske bara 4 stycken på dessa 2.5 åren. Men ändå. Ingen av dom vi har haft har repat sig. Så prognosen känns inte toppen för henne. Dagen efter beslutade vi oss för att hon skulle få somna in då hon inte ville stödja på benen när vi reste henne. Såg nästan ut som att det var någonting fel inuti benet, någon fraktur möjligen. Så nödslakten fick komma ut och avliva henne. Många tårar kom vill jag lova.

Hydral slangen till skraporna i kulverten pajade. Så det var typ skit en dm ifrån skrapgångarna. Smock fullt med andra ord. Toppen på det så fungerade inte skrapan emot foder bordet heller, eftersom den o kulverten hänger ihop. Så spolbilen kom ut och spolade ut skiten ur kulverten så att pappa sedan kunde klättra ner och laga hydral slangen. Sen gick den som den skulle.

Vi har haft mycket juverinflammationer dessa 2 veckor. Vi har inte ändrat någonting förutom fodret som vi köpt in. Troligen är de  det som spökar enligt veterinären. Har hittat en del stenar i ensilaget och tydligen är det en viss bakterie som kan frodas då och skapa mastiter hos korna. Så massvis med veterinär besök och penicillin har det hunnit blivit.

På tal om veterinär besök så har vi haft ett planerat där vi avhornade 2 kor som vi köpt in som haft horn som legat emot huvudet. Även sprutat 2 kor med hormon som haft fula flytningar efter kalvning. Ni ser bilder nedan på avhorningen som gick snabbt och smärtfritt. Man ger kon lugnande, lokalbedövar runt hornet, sen sågar man bort hornet med en ståltråd som det är tänder på och efter det får dom en linda runtom huvudet.
 

V 11 & 12

Trots ett bakslag av snö, så är våren på gång ordentligt nu. Plus grader och härlig sol. Det står inte på förrän det är dags att släppa ut kvigor och kor på sommar bete. Skitspridningen har påbörjats och snart är det dags för vårbruket att dra igång!

Kan börja med att tala om att Viking genetics är intresserad av att köpa en eventuell tjurkalv efter en utav våra kvigor. Riktigt roligt! Viking genetics är ett företag som tar fram tjurar till framtida avel kan man säga för att förklara det enkelt. Så om det blir en tjurkalv efter kvigan är dom intresserade av att köpa den. Har väntat på det där brevet i de här ca 2 åren som vi hållit på med kor. Och nu så har det kommit !

Vi har haft dräktighetsundersökningar med gott resultat! 19 undersökningar gjordes.
13 dräktiga , 3 frågetecken men som troligen är dräktiga samt 3 som inte var dräktiga.

Våran gubbe ifrån delaval har varit här o bytt element till hållaren där vattnet värms upp inför disken av mjölk anläggningen. Dom har blivit dåliga så kändes skön att byta dom så man slipper krångel med bakterier o sånt trams.

Vi har haft en hel del problem med mastiter, men som förhoppningsvis börjar ordna upp sig. Vi vet inte riktigt var det kommer ifrån, inte heller veterinärerna som vi har för juverhälsans del. Har bokat in ett möte med dom om ca ett par veckor. Så himla tråkigt när det blir så här för det bli dålig juverhälsa och pencillin på korna.

Vi har haft exteriör bedömning på både första kalvare och tredje kalvare. Så roligt att bedöma tredje kalvare som vi hade bedömt som första kalvare också. Man ser hur dom utvecklats och hållt! Antingen på ett positivt eller ett negativt sätt.

Annars rullar allt på som det ska här hemma. Dock ser vi fram emot värmen och sommaren!
 

 V 13 & 14

Det har varit ett par händelserika veckor må jag säga. Man kan väl säga att våren är här för nu kan vi duscha av hundarna utomhus med vattenslang! Skönt ! Riktiga vår känslor!

Sen har vi kört igång med vårbruket också här hemma på åkrarna! Haft ett stort problem med mastiter. En hel del kor senaste månaden. Men nu så verkar det ordna upp sig. Hoppas jag i alla fall. *Peppar peppar* . Det har provtagits och behandlats, men nu får vi hoppas vi är i land med detta elände.

Har haft en svår kalvning. Eller svår kalvning. 984 hade åkt på livmoderomvridning, så det enda raka var att rulla henne samtidigt som veterinären höll i kalven i samma läge inuti livmodern. Efter vi gjort det tog det evigheter innan vi fick ut kalven som såklart var dödfödd. En tjur. Sådana här grejor är aldrig roligt. Det tar så mycket på krafterna hos kon vid sådana här tillfällen och hon är än idag lite ”efter” i balansen i kroppen. Vi köper all sperma till korna genom företaget viking genetics. Men en dag var jag på en föreläsning för ett annat företag inriktat på avel och som också säljer sperma. Dock kommer denna sperma ifrån kanadensiska tjurar. Så har funderingar på att beställa hem lite ifrån detta företag också. Var i alla fall en intressant föreläsning som gjort att jag tänkt om när det gäller planering för framtidens avel för våra kor. Ska börja seminera mer köttras på kor som inte är ”bra” exteriört.

Vi har haft provmjölkning vilket resulterade i ett snitt på 32 kg per ko och dygn.
En tjurkalv kom till världen här förra veckan, men en riktig ordentlig missbildning. Tänkte visa lite bilder på honom. Kan vara intressant för er att se. Det är sånt som händer ibland.