Linda & Joakim Borgs, Gustafs

Det var år 2003 som Joakim och Linda Borgs fick frågan om att köpa tillbaka gården som tidigare varit i Joakims släkts ägo. När köpet var klart började de fundera och rita på att bygga en helt ny lagård.

– Vi ville bygga lagården så att våra barn enkelt ska kunna röra sig i den och vara med oss när vi arbetar med djuren, berättar Joakim. Vi har också haft ambitionen att det bara ska behövas en person för att sköta hela lagården och djuren så att vi ska kunna vara med barnen så mycket som möjligt.

Linda och Joakim har 160 mjölkkor just nu. Det finns plats för några till men de har inte känt behovet att öka antalet djur.
– Vi har även en annan gård som ligger i närheten där vi håller våra kalvar. Våra gårdar ligger nära annan bebyggelse och villakvarter, det är kanske lite unikt. Men vi tycker det är bra att de som köper vår mjölk i butiken också kan se var den kommer ifrån, säger Linda.
 
Borgs har också en ambition om att ha alla sina djur ute så stor del av året som möjligt.
– Vi tycker att vi får väldigt fina och friska kor genom att göra så, säger Joakim. Att en kalv eller några kor kan råka rymma till en närliggande garageuppfart eller trädgård är inte så farligt. Vi har i alla fall aldrig råkat ut för någon ledsen eller arg granne på grund av det. Det händer inte ofta och för det mesta håller rymlingarna sig ändå kvar här på gården.
 

Namn: Joakim och Linda Borgs
Ålder: Joakim 43, Linda 42
Familj: Två barn, 7 och 4 år
Gård: Borgs lantbruk, Gustafs
Fritid: Utförsåkning och tycker om att vara i skogen och i skärgården. Barnens intressen tar mycket tid.
Alternativt yrke: Joakim är utbildad byggnadstekniker och kan tänka sig att arbeta med projektering. Linda är utbildad trädgårdsmästare, något hon kan tänka sig att arbeta som.