Januari 2018


V 1

Hej!
Nytt år nya möjligheter!! Eller vad är det man säger?
Vi har jobbat på som bara den. Julafton fick jag hjälp av svärföräldrarna på förmiddagen. Började lite tidigare med allt. Så på eftermiddagen kunde jag rulla hem i skaplig tid för att hinna fira lite jul. Lovis har fått en himlans massa presenter och julklappar. Så jag funderar nästan om vi lär bygga ut huset. Lite har jag rensat bort, men självklart så frågar hon efter leksakerna som jag har ställt undan. Julen var lugn och skön. Och jag hoppas och tror att alla var nöjda och glada. Juldagen hittade jag en liten kviga som lyckats rymma och stå mitt på foderbordet och filosofera. Men fick henne på rätt plats tillslut.
 
Nyår var också lugnt, vi åt oxfilé och pannacotta. Men jag tror att jag sov vid 22.30 men det var nog lika bra för 04.30 tyckte roboten att jag skulle vakna första morgonen på året. Så det var lika bra att börja då. Efter allt vardagligt så var det dags att sortera ut djur till slakt. Äntligen, om man får säga så. Vi har haft alldeles för mycket djur. Då det är långa köer till alla slakterier i hela landet. Mycket pga av den konstiga sommaren. Först torka och sen bara massa regn. Så det är mer eller mindre foder/strö brist i hela landet. Så jag hoppas alla ni äter svenskt kött!!! Som tur var fick jag våran anställd till hjälp att sortera och ryckta/klippa juren som skulle åka tidigt på morgonen därpå. Så nu har vi äntligen fått iväg ett gäng stutar och kvigor till slakt. Kvigorna får åka på slakt för att dom har blivit för gamla för att semineras.
 
Jag har också tagit hjälp av en elektriker och äntligen fått våran HeatTime installerad. Det är en liten finurlig mannick som vi har sitter i ladugården där alla ungdjur bor. Den ska hitta brunster på kvigorna  så att jag vet när det är dags att seminera. Kvigorna har då fått ett varsit halsband med en transponder på. Också sitter det en antenn som läser av aktiviteterna. För vanligtvis är kvigan/kossan extra aktiv när hon är brunstig. Den kommer även säga när i brunsten det är dags att seminera. Så snart, den måste ha ett tag på sig för att hitta individens "vanliga" rörelsemönster.  Men snart kommer det funka så att den skickar sms när en kviga är brunstig.  Så då är det "bara" att åka dit och seminera. Ska bli spännande och se hur det fungerar. Förhoppningsvis bra så vi kommer i rätt takt med antalet dräktiga kvigor per månad. Vi har, eller Micke och elektrikern har fått en himlans fart på ventelationen. Så nu har vi super bra luft i ladugården igen. Till och med så att vi har börjat tvätta väggar och tak. Blir sån himla skillnad. Mycket ljusare och fräschare när väggar och tak blir rena. 

 
Nu i helgen har vi haft kalas för hela slanten. Kan ni tänka er att Lovis fyllde tre år i veckan. Snacka om att tiden går fort. Se det har varit tårta, ballonger och en massa folk och fika hela helgen. Och ännu mera leksaker har hon nu fått. Av oss fick hon hyllor och förvaring så kanske jag lyckas få lite ordning på allt. Nu tror jag att jag ska måla en snabbis i hallen innan det är dags att sova. Är inte riktigt klar med mitt projekt där. Eller snarare så hittar jag mer saker som behöver målas ;)

 
V 2-3
 

Hej Hallå!

Just nu sitter jag i köket med hårinpackning och ett fotbad. Mina fötter pallar intenär det är kallare än -5 grader. Och idag har det varit riktigt kallt. Så jag hoppas jag kan gå på dom imorgon om dom får lite omvårdnad :)
 
Vi har fortsatt kämpat på tycker vi har varit himla effektiva. På mindre än två månader har vi halverat celltalet i mjölken. Vi körde stenhårt och gjorde en rejäl uppryckning, tvättade ladugården, fixade lite ordning. Och nu levererar damerna bättre mjölk än på länge. Så himla kul när hårt arbete och ordning och reda lönar sig. För att damerna kan leverera de  vet vi. Men även vi som jobbar med dom måste leverera. Så att dom kan ha det så bra som möjligt. Då visar dom det med mer och bättre mjölk. Nu är vi inte i mål ännu, för lite bättre kan man alltid bli ;)
 
Snö har vi fått massor också! Så alla (förutom vi som sköter djuren) har varit och skottat snö. Så äntligen fick dom köra massa snö. Vi har ju mycket snöröjning i Gävle och där har det ju knappt varit någon snö förrän nu. Dom säger att det ska komma lite mer i veckan. Vi får väl se.
 
I fredags eftermiddag vart en kossa riktigt dålig. Bara för att vi sa efter lunch att om vi skyndar på lite så kan vi äntligen sluta i tid idag. Tji fick vi!! Dora var skakis och vinglade rejält när hon gick. Men vi fick upp henne i box och kunde kolla tempen och ringa  veterinären. När veterinären kom fick hon ett första kramp anfall. Och sen fortsatte det så. Och jag trodde verkligen att hoppet var ute. Men veterinären gick och ringde en kollega. Men vi trodde att avlivning var det enda alternativet. Men vi sa att vi ger henne en chans. Hon fick cortison, kalk och glukos. Så mellan alla krampanfall lyckades vi få i henne det. Och trot eller ej. Men ögonen vaknade till mer och mer. Och anfallen avtog. Vi lyckades palla upp henne i boxen med massa halm och spånbalar. På med täcke och servera ljummet vatten och mat mitt framför näsan. Vi gjorde klart det sista och innan vi åkte så hade Dora börjat mumsa på kraftfodret och höt som vi hade serverat henne. Men vi bestämde med veterinären att kommer anfallen tillbaka så avlivar vi henne på en gång. Och jag trodde faktiskt att vi skulle behöva göra det. Tur man har bra personal som ställer upp och hjälper till när sånt här händer.
 
På natten ringde roboten och väckte mej, en spenkopp på sniskan. Så jag tittade till Dora med en klump i magen med att hon skulle ligga död/eller krampa. Men hon STOD upp och idisslade. En riktig kämpe med andra ord. Sen på lördag morgon var hon som vanligt och såg mest fundersam ut varför hon stod i boxen och hade täcke på sig. Så jag mjölkade henne i boxen så hon fick stå kvar och vila. Varken vi eller veterinären hade varit med om nått liknande. Så vi vet inte riktigt var det var. Men vi håller tummarna på att hon fortsätter vara pigg.
 
Nu börjar vattnet i mitt fotbad bli kallt. Så nu ska jag springa ner och kolla om det brinner i pannan och ta en lång dusch och sen sova!!