Irene & Lennart Walleräng, Hedesunda

 


– All vår mat måste produceras någonstans. Varför inte här där vi bor? Irene Wallerängs fråga är nästan löjligt självklar. Hon kallar det dubbelmoral att vi har väldigt stränga regler i Sverige för hur vi får sköta våra djur och framställa livsmedel, samtidigt som vi importerar från länder med mycket svagare djurskydd och lagar.
 
Lennart driver Gården Nilses i Hedesunda tillsammans med sin fru Iréne. På gården jobbar även två anställda. De fyra döttrarna finns också med och hjälper till med olika sysslor när de har tid och lust. På gården finns cirka 70 mjölkkor och 110 ungdjur.
– Det här är en släktgård som funnits sedan år 1601. Vi har levererat ekologisk mjölk sedan 1999, berättar Lennart. Det är lite mer jobb med ekologiskt. Man måste vara mer noggrann med växtföljden, alltså vad som odlas på åkrarna och i vilken ordning, för att inte få problem med ogräs. Även plöjningen är viktig, man får inte fuska.
 
Wallerängs har belönats för sitt miljöarbete och sina ambitioner att bedriva lokal mjölkproduktion.
– Vi blev väldigt glada att få den typen av uppskattning, men ännu viktigare är att vi får möjlighet att visa vår omgivning hur arbetet på gården ser ut. Öppen Gård är ett jättebra tillfälle men vi tar också gärna emot skolklasser så att barnen får se hur det går till att producera mjölk. Många har ingen kontakt längre med djur och natur på det sättet, säger Irene.
 
– Men vi vet att många uppskattar att vi låter våra ungdjur gå och beta på ängarna på Ön här i Hedesunda. Att vi hjälper till att hålla landskapet öppet. Både Iréne och Lennart slår ifrån sig att man ska köpa lokal mjölk för att det är synd om de lokala bönderna.
– Inte därför, vi skulle nog kunna hitta något annat jobb, säger Iréne. Men för miljöns skull. På köpet får man bra och säker mat, arbetstillfällen i bygden och vackrare landskap. Det är djuren och miljön som får betala priset om vi köper produkter som framställs med lägre krav än de vi arbetar efter.
Irene och Lennart tänker inte bara på att djuren ska må bra. De har infört en särskild friskvårdspeng som de anställda får varje dag de väljer att promenera eller cykla till jobbet istället för att ta bilen.
– Vardagsmotion, säger Lennart. LRF har även ”Bonngympa” här i byn på söndagar.
 
 
Namn: Irene och Lennart Walleräng
Ålder: Irene 48 år, Lennart 58 år.
Gård: Nilses, Hedesunda
Familj: Döttrarna Lisa, Sara, Emma och Ida.
Fritid: Åker slalom, allmänt sportintresserade, cyklar, paddlar, friluftsliv.
Alternativt yrke: Irene gympalärare, Lennart snickare eller kantor.