Åsa & Mikael Berglund, Buckarby

 


Buckarby är en liten by i Norduppland med anor från 1300-talet. På gården som bär samma namn är Åsa Berglund 17:e generationen i rakt nedstigande led som driver jordbruket. Det är få andra verksamheter i vårt land som kan spåra sitt ursprung så långt tillbaka i tiden.
– Jag var borta från gården några år när jag pluggade, säger Åsa. Men när jag träffat min man Mikael och vi skulle ha barn, kände jag att jag längtade tillbaka. Det är något väldigt positivt med att växa upp som barn på en bondgård.
 
Åsa och Mikael har varit med i driften av gården sedan 2009. Fem år senare tog de över helt och byggde 2014-2015 även en ny ladugård. Den är modern, ljus och öppen och har plats för 70 mjölkkor samt lika många ungdjur.
– Vi vill att våra barn ska förstå vad det innebär att föda upp och leva med djur, var maten kommer ifrån och vilket hårt arbete det ligger bakom. När vi har besökare här får vi många frågor och påståenden kring mjölk och mjölkproduktion. Det gör att man får upp ögonen för vad andra människor vet och hur de tänker. Det finns mycket information att sprida, och det finns många som är intresserade av vad vi gör.
 
Mikael är den som tar det mesta av den dagliga driften eftersom Åsa jobbar som lärare. Han har tidigare jobbat som reparatör och snickare.
– Det har jag väldigt mycket nytta av i det här jobbet. Jag har även tagit på mig en del körningar åt andra med entreprenadmaskiner. Det är ett sätt att bredda intäkterna i företaget.
– Fördelen med att driva eget företag är att man jobbar åt sig själv, menar Åsa. Vi har några timanställda här också och mina föräldrar hjälper till. Det finns inte många som startar upp jordbruk från grunden idag för att det är så tufft. Därför är det så viktigt att hålla liv i de gårdar som finns. Det är verkligen livsverk vi pratar om.
 

Namn: Åsa och Mikael Berglund
Ålder: Åsa 40, Mikael 43
Familj: Tre barn
Gård: Buckarby, MÅ Lantbruk
Fritid: Åsa trivs i naturen och hjälper till med äldsta dotterns häst. Mikael fiskar och jagar.
Alternativt yrke: Åsa har redan två jobb och kan inte tänka sig något annat. Mikael kan tänka sig att jobba med folk på något sätt, driva igång projekt där han kan få med sig andra människor.